Onze archieven

DIGITALISERING. Sinds 2013 werkt de DG Oorlogsslachtoffers aan een digitale ontsluiting van de steekkaarten.  Alle kaarten worden ingegeven in een databaseprogramma, zodat een dossier kan gevonden via de naam van het slachtoffer, maar ook door zijn of haar geboortedatum of zelfs woonplaats.

In de zomer van 2015 wordt het werk afgerond. Eenmaal voltooid, zal de nieuwe database de opzoekingen sterk vereenvoudigen. Bijvoorbeeld indien een naam verschillende schrijfwijzen kan hebben, biedt de digitale opzoeking meer alternatieven. Zelfs een opzoeking op basis van de woonplaats is dan mogelijk.

ONTSLUITING. Tot voor kort was de enige toegang tot de dossiers langs een collectie alfabetisch gerangschikte steekkaarten. De kaarten bevatten maar weinig informatie: de contactgegevens van de rechthebbenden in een bepaald dossier, de data waarop het Tribunaal uitspraken deed, en het volgnummer van het dossier. Opzoekingen doen voor een uitgebreid onderzoek was dan ook een tijdrovende bezigheid.

 

IN DOZEN. Om de toegang tot het archief efficiënter te maken en de raadpleegbaarheid voor geïnteresseerden te garanderen, was het echter noodzakelijk de ordening van de reeks te herstellen. Waar nodig, werden de mappen die te zeer aangetast of beschadigd waren, vervangen door nieuwe. Eenmaal het bestand hersteld was, volgde het verpakken van de dossiers in een wikkel van zuurvrij papier en vervolgens in aangepaste archiefdozen. Tegelijkertijd werden de oude rekken vervangen door nieuwe, geschikt voor afmeting van de dozen.

ARCHIEVEN IN CIJFERS. Op twee maanden tijd (2011) werden 242.000 dossiers verwerkt, 5.734 archiefdozen gevuld en weggeplaatst in 117 rekken. Alles samen meet het archief nu 732 meter.

 

 

 

PLAATS MAKEN. In 1990 diende de DG Oorlogsslachtoffers bij het ARA ongeveer 112 meter archieven in, bestaande uit de registers met overzichten van zaken die werden behandeld door de rechtbanken voor oorlogsschade en de burgerlijke invaliditeitscommissies, maar ook de gevangenisrollen van de Belgische gevangenissen (1914-1918) en van een veertigtal Duitse gevangenissen waar tijdens de oorlog Belgische gevangenen vastzaten.

 

Andere verhalen